Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Arculati kézikönyv

Arculati kézikönyvvel már bizonyára mindenki találkozott. Összegyûjtöttünk néhány meghatározást a magyar weboldalakról, és a linken a cidic.net (corporate identity documentation) oldalára juthatunk, ahol (többek között) arculati kézikönyveket tölthetünk le pdf formátumban. Azért ajánljuk az arculati kézikönyvek nézegetését, mind szakmabelieknek, mind érdeklõdõknek, mert talán ezekben a manuálokban érhetõ tetten leginkább a tervezõ gondolkodásmódja, a rendszer, amiben gondolkodik.

Az Arculati Kézikönyv feladata, hogy leírja azokat az irányelveket, amelyek alkalmazásával biztosítható, hogy az arculati elemek megjelenése mindenkor és minden környezetben egységes legyen.

Az arculati kézikönyv rögzít minden olyan kívánalmat és tiltást, amelynek a cég arculati elemeinek használatakor figyelemmel kell lenni. Így többek között a cégemblémában használt pontos színkódokat, betûtípust, az egyes dokumentumokon szereplõ elemeket, szöveget, a névjegykártyák felépítését, tartalmát, és bármely olyan szempontot, amely a cég egységes arculati megjelenése szempontjából lényeges.



A vizuális arculat alappilléreit (embléma, logó, arculati színek, betûcsalád) szigorú szabályok kialakításával, majd azok következetes betartásával kell alkalmazni a különbözõ arculati elemeken (mappa, szórólap, honlap stb.). Ezen szabályok együttese az arculati rendszerterv, amely elmondja, hogy a logót, illetve az arculati alapelemeket mikor, hogyan kell, lehet, vagy nem szabad alkalmazni.
Az arculati rendszer kialakítása, az arculati elemek megtervezése után a rendszer szabályait kodifikálják az arculati kézikönyvben (kisebb arculattervezés esetén arculati útmutatóban). Az arculati kézikönyv kis példányszámban sokszorosított kiadvány, amely garantálja, hogy az egységes cégarculatot szabályozó rend akkor is fennmaradjon, ha a késõbbiekben nem az arculatot tervezõ végzi a cég grafikai tervezési munkáit. Ilyen esetekben az arculati kézikönyvet a tervezõ, kivitelezõ (nyomda, dekoratõr stb.) rendelkezésére kell bocsátani.



Az arculati kézikönyv korlátozott példányban, de nyomdai minõségben készül.

Alaparculat - logo, egyszerûsített logo, s annak néhány alkalmazása, cégszínek meghatározása, névjegy, levélpapír, boríték tervek elkészítése.



Kiterjedt arculat - az alaparculat elemei feletti, teljes tervezés, amely figyelembe veszi azokat a elõfodulási és felhasználási területeket, ahol ezen cég/termék/intézmény feltételezhetõen megjelenik. A kiterjedt arculat egy termék esetén tartalmazza például a szezonális variációkat is (ünnepi, karácsonyi, nyári módozatok). Ennek függvényében törekszünk az arculati kézikönyvben szerepeltetni a lehetséges felhasználási módok szabályait.?

Egy kiterjedt arculati kézikönyv formai elemei:
- logo
- egyszerûsített logo
- szlogen
- névjegykártya
- levélpapír
- boríték
- jegyzettömb
- mappa
- kiadványborító
- üdvözlõlap
- hirdetési típusterv
- prospektus
- szórólap
- éves jelentések
- ügyviteli nyomtatványok
- könyvek, évkönyvek, újságok
- ajándéktárgy
- kitûzõk, stb.

http://www.artee.org/index.php?t=1100&type=1&id=48