Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
TTF MUSTRA -21 betûtípus, ha már muszáj írnod is valamit

Ma már hozzátartozik életünkhöz a technika, a számítógépes grafika számos kreatív lehetõsége. Nem csoda hát, ha a betûkészletünk is saját ízlésünket, egyéniségünket fejezi ki. Zágoni Bálint vidám összeállításában nem csak az ünnepi üdvözlethez találhatjuk meg kedvenc betûformánkat, de akár játékos, grafológus kedvünkben azt is kitalálhatjuk, vajon miért éppen ez vonzza alkotó kedvünket.

Mustachio, Vampiress, Uberholme, Proteron. Ezek nem Tolkien-figurák, hanem betûtípusok. Mindegy, hogy a nagyinak írsz, a felmondásod nyújtod be vagy levélben szeretnél zsarolni valakit, itt találod a megfelelõt, és le is töltheted.

Catholic School GirlsIdõutazás azoknak ajánlott, akik elemiben frusztrálva érezték magukat, mert a tanító néni nem tudta kiolvasni a házi feladatukat. Próbáljuk ki, sohasem késõ megpróbálni jó benyomást kelteni.

PhonebookItt kicsi a méretkülönbség a nagy- és kisbetûk között (vagyis viszonylag nagy az x-magasság) így alkalmas nagy szövegmennyiség kis betûméretben való elhelyezésére. Jól olvasható, takaros, ne hagyd ki.

Space AgeTrendi house betûtípus. Ha az olyan szavak, mint deploy, zerg, overlord, otthonosan csengenek, akkor ez a font neked szól.

ProteronPersze olvashatatlan, arra viszont kiválóan alkalmas, hogy valakit õrületbe kergess egy hosszú levéllel. Javasoljuk a levelet hosszas Kant-idézetekkel megspékelni – a hatás garantált.

VampiressSzálkás, éles. A jövõ heti bibliaóra plakátjára talán nem ez a legmegfelelõbb font.

Almonte SnowNagyon édi, hogy minden betût hósapka fed, mindeközben használhatatlan betûtípus. Esetleg finomlelkû lakóközösségi gondnokok plakátolhatják ki azoknak a nevét, akik elmaradtak a közköltség kifizetésével, utalva arra a hõmérsékletre, amelyben az adósok a téli hónapokat tölteni fogják.

Child Written

l

A font a gyerekek kézírását utánozza. Ha ilyen betûtípussal írt kérvényt nyújtasz be fõnöködnek, megadja az idegi alapon kért két hét betegszabadságot, ezenkívül szerzel neki egy nagyon rossz kedélyállapotú délutánt.

Rock itA fenti betûtípus kitûnõen tükrözi, hogyan nézhet ki az egeresi gyár "Isten hozott" felirata pár évtizednyi erózió után. Markáns, de nem valami üde plakátokon viszont remekül fest. Próbáld ki ezzel a szöveggel: ANARCHISTA KIÁLTVÁNY.

GwibbleJellegzetes képregény-betûtípus. A fontnak csak nagybetûi vannak, de ettõl függetlenül mutatós darab. Azért esküvõi meghívókra és válóperi idézésekre ne használjuk, mert nem vennék komolyan.

BenegraphicAngolos gothic. Elegáns és olvashatatlan. Greenaway ilyennel szedne egy telefonkönyvet is, János Pál pápa bácsi számára viszont már túl ironikus.

Words of loveHasznára lehet azoknak, akik szavakkal nehezen fejezik ki szeretteik iránti érzéseiket. Még az olyan kijelentések is, mint "Érted hetente kétszer is zoknit cserélnék" teljesen másként hatnak, ha ilyen betûtípussal írjuk le.

Die die dieA betûk formája és egymás melletti elhelyezésük egyaránt pszhihopata kézjegyére utal. Csak erõs idegzetû vagy rossz szándékú embereknek ajánlott, vagyis mindannyiunknak.

UberholmeErõs középkori hangulatot áraszt, még Nagy Károly Orbit rágógumival aromásított leheletét is érezni lehet a betûk ívei között. Divatoska is lehetne, jó szemmel lekerekített csúcsok és könnyen olvasható. Aki úgy él, mint ahogy ez a betû kinéz, LSD hatása alatt olvasta a Rózsa nevét.

RustiCallygraphiaVékony, ívelt vonalakból alkotott betûtípus, enyhe "gyermek kézírás" érzettel. Az alapból beállított viszonylag nagy betûköznek köszönhetõen az egész szöveg egybefolyik, így nagyobb lélegzetû gondolatok papírra vetésére nem alkalmas. A netes felületek tervezésére sem ajánlott, semmire de semmire nem jó, ami komoly érv amellett, hogy figyelmetekbe ajánljuk.

MustachioVadnyugati keményfiús betûtípus mindazoknak, akik elhiszik, hogy Clint Eastwood képes ötven méterrõl kilõni a cigarettát a rossz fiú szájából, miközben bal kézzel a lovát csutakolja a bordélyház elõtt.

GrassiA finom, hangya-taposta kanyargós vonalak sejtelmes hangulatot köcsönöznek az egész szövegnek. Esztétikus, de csak haladóknak.

Bite meA svájci sajt hangulatát keltené, ha a betûk valamivel kövérebbek lennének, vagy a erodált hatást, ha a lyukak nem lennének ennyire szabályosak. Így erodálódó svájci sajt hatása van.

AmputationE betûtípus kiagyalója azzal kísérletezett, hogy meddig lehet csonkítani a betûket úgy, hogy továbbra is kiolvashatóak legyenek. Az egyszerûségre törekvõknek ajánlott.

Bau-a-hausAz in-da-house rave ritmus-formavilág és egy kis Bauhausos retro – soha nem hittük volna, hogy ilyen megeshet. Hej, ha ezt Walter Gropius megélhette volna, akkor talán belegondolt volna abba, hogy nem igaz, hogy a funkcionalitás határozza meg a formát, hanem pont fordítva van az egész.

Roaring twenties 02A két világháború közti art deco plakátok hangulatát tükrözi, de csak tükrözi. Nosztalgiázó nagyszülõk is letölthetik, de úgysem értenék meg miért rontottuk el az egészet.

összeállította Zágoni Bálint


Zágoni Bálint