Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
A szeretet ünnepe az adventi gyertya fényében


Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük. Aki nem hisz létezésében a szeretet ünnepének tekinti a karácsonyt. Bármilyen oldalról is közelítünk meg egy ünnepet, az emberek nagy többsége különleges figyelmet szentel ennek. Készül rá. Akár ajándékvásárlással, akár lélekben, vagy mindkettõvel. Igazából az a legfontosabb, hogy mindennemû hozzáállásunk szívvel, szívbõl történjen.


Az ajándék mi magunk vagyunk. Az ajándékozó egy szeletet ad önmagából az ajándékozottnak. Az ajándék értéke mindenképpen a két fél közötti kapcsolat minõségétõl függ. Nem az ajándék pénzben kifejezett értéke a fontos, hanem az adó-fogadó között fennálló egész éves kapcsolat minõsége. Ezért igazából minden ajándék egyben jelképe az ajándékozás alkalmából kiváltott lelki érzéseknek. Bármilyen apró dologgal örömöt tudunk szerezni egymásnak, ha azt átitattuk a szívünkbõl jövõ igazi érzelmekkel.
Természetesen szeretnénk minél hasznosabb és kellemesebb ajándékkal meglepni azokat az embertársainkat, akikhez az év során valamilyen kapcsolat fûz, s ez karácsonykor is fennáll.
Sajnos rohanó világunkban nem tudunk elég idõt fordítani arra, hogy akár ünnepekkor figyelmesebbek legyünk egymással. Beleesünk az ünnepbe, fáradtan, kimerülten, a kötelezõ ajándék és ünnepi menü hozzávalóinak beszerzésével és elkészítésével. A materialitás miatt a lelki felkészülésre elfelejtünk idõt és energiát szentelni, pedig a karácsonyt megelõzõ idõszakot már ennek bevonásával talán meghittebbé tehetnénk.
Megállni az adventi koszorú gyertyáinak fényében úgy, hogy legalább arra a pár percre megpihenjünk és elgondolkodjunk. A lényeg, hogy ne sebtében, hanem pár áhított pillanatban.
A karácsonyt megelõzõ advent idõszaka szolgál a várakozásra és a felkészülésre. Minden hétnek megvan a jelentõsége, hogy milyen lelki gyakorlatokkal tisztíthatjuk meg elménket foglalkoztató, de nem aktivált részét. (Igazságosság, mértékletesség, bátorság, bölcsesség.)
Így lélekben felkészülve a karácsonyi forgatagra, talán kellemesebb érzésekkel, és nem kötelezõ nyûgként éljük meg az ünnepet, az év lezárását, és egy újabb kezdetét.
Ha minderre idén nem sikerült felkészülnünk, gondolatban eltervezhetjük, hogy jövõre nagyobb figyelmet szentelünk az ünnepi idõszakoknak, ezáltal megnyitjuk szívünket annak lehetõsége elõtt, hogy lelkünket megérinthesse a csend, békesség, nyugalom és a szeretet öröme.

Kívánom mindenkinek, hogy törekvései valósággá váljanak, egyben
Boldog Karácsonyt és Örömteli Új Évet!


Budapest, 2007. december 20.

Láng Edina
grafológus
Láng Edina