Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Origami az ünnepi együttlétben

Origamizni mindig jó, és fõleg nem igényel túl sok elõkészületet. Néhány dekoratív papírlap, és máris utat engedhetünk alkotó fantáziánknak. Sorozatunk újabb darabja a bálna és a fóka.

KAMI = PAPÍR + ORI = HAJTOGATNI OROGAMI = PAPÍR HAJTOGATÁS

A távol-keleti népek nagyon régen és nagyon korán, és ami nagyon fontos nagyon sokféleképpen dolgozta papírral. Írtak rá, festettek rá tussal, sõt önálló mûvészeti alkotások, például fa metszéses nyomás vagy ezüst-arany fólia felhasználásával levélpapírok elkészítésére is használták.
A legrégibb mûvészeti ágak közé tartozik a papírhajtogatás is mind Japánban, mind Kínában. Sok száz éven keresztül mûvelték, majd az 1600-as és 1800-as évek közötti idõszakban újra reneszánszát kezdte élni a papírfigurák hajtogatása. Végül is az 1900-as évek elején lett ismét olyannyira népszerû az origami, hogy az iskolai tantervbe is bekerült, majd az egész világon egyre inkább elterjedt Japánból. Az igazi lényege a papírhajtogatásnak az, hogy nem lehet sem ollóval, sem késsel sem tépéssel alakítani a papírokat, csak hajtogatással
A következõkben néhány újabb gyakorlati figura elkészítéséhez adunk segítséget.
A mostani lapszámban két vízi állat, a bálna és a fóka elkészítése lesz a cél. A további számokban újabb és újabb állat figurák, elsõsorban állatok elkészítéséhez adunk segítséget.
Jó szórakozást kívánunk hazai olvasóinknak is az orogamizáshoz.
Gulyás Jenõ István

Gulyás Jenõ Isván