Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Hogyan segíthet minket a Feng Shui a karácsonyi ünneplésben?

Segítségével növelhetjük az energiát lakókörnyezetünkben, elõsegíthetjük az energia szabad áramlását. Minden élõlény és tárgy sugároz magából energiát, melyek közül a legerõsebb a szeretet energiája. A karácsonyi készülõdés közben többet gondolunk azokra, akiket szeretünk, próbáljuk kitalálni, hogy minek örülnének.

Sokunknak okozhatott fejtörést, hogy kinek mit vásároljunk, vagy készítsünk . Kihasználva a Feng Shui népszerûségét, vehetünk vagy készíthetünk olyan tárgyakat, melyek azt az életterületet erõsítik, melyet tudomásunk szerint rokonunk vagy barátunk szeretne. Fontos elve a Feng Shuinak, hogy a kedvezõ hatás eléréséhez nincs szükség drága dolgokra. A siker-gazdagság területének erõsítésére ugyanúgy megfelelõ egy szép csobogó, akvárium, vagy hal motívumú lámpa, függöny, terítõ, mint a szép, színes papírból hajtogatott, hurkapálcára erõsített kis halak. Adhatunk a témáról szóló könyvet ajándékba, vásárolhatunk szélcsengõt, mely szinte minden területen kedvezõ. Nagyon szépek és nagy energiával feltöltöttek a gyermekrajzok. A karácsonyi gyertyák fénye az ünnep elengedhetetlen kelléke. A tûz a fény, melegség, szeretet jelképe. Szebbnél szebb színû és formájú gyertyákból választhatunk.
Az ajándékok csomagolásához használhatjuk a különbözõ elemek (tûz, föld, fém, víz, fa) színét, vagy az anyagából készült tárgyakat.
Fa elemûek (3,4): a fából készült dolgok, zöld színek, magas, egyenes, henger alakú formák, tárgyak
Tûz elemûek (9): az élõlények, pirosak, a háromszög forma, a gyertyák és lámpák
Föld elemûek (2,5,8): a kerámiából, porcelánból készült tárgyak, sárga, barna és bézs színek, a négyzetes, lapos tárgyak, épületek
Fém elemûek (6,7): a fémbõl készült tárgyak, a kerek, ovális formák, kupolák, boltívek, a fehér, szürke, ezüst színek
Víz elemûek (1): az üvegbõl készült tárgyak, szökõkutak, akváriumok, a hullámos alakú formák, kék színek

Ebbõl a táblázatból mindenki kiválaszthatja a születéséhez tartozó ún. kua számot és megnézheti, hogy számára mi a kedvezõ szín, tárgy, forma. A férfiak és nõk kua száma különbözik egymástól. Pl. egy 1953. március 8-án született férfi kua száma: 2 (föld elemû), míg az ugyanekkor született hölgyeké 4 (fa elemû).

Ffi Kua szám. 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Nõi Kua szám. 6 7 8 9 1 2 3 4 5
Az elemek ún. tápláló körforgását felhasználva mindnyájunknak kedvez még a saját elemünk elõtti elem is. Például, ha valaki fa elemû, nemcsak a fa elemnél leírt színek, formák, tárgyak erõsítik, hanem a víz elemûek is.

Például: egy férfi, aki 1958. márciusában született – a táblázatból láthatóan – 6-os, fém elemû. Neki nagyon jó ajándék minden fémbõl készült tárgy, a szürke, ezüst, arany, fehér színek. De jól támogatja õt – az ábrán látható – a fém elemet megelõzõ föld elem is. Tehát: a kerámiából, porcelánból készült tárgyak, sárga, barna és bézs színek egy szép dísztárgyon vagy sálon. Amikor az otthonunkban karácsonyi nagytakarítást végzünk, a Feng Shui elvei szerint járunk el. Lehet, hogy szívesebben fogunk a takarításnak, ha tudjuk, hogy ezzel növeljük lakásunk és családunk energiaszintjét. Jobban érezzük magunkat egy jó illatú lakásban, fõleg, ha közben néhány felesleges tárgytól is megválunk. Az ünnephez kapcsolódik a lakás feldíszítése is. Egy piros Mikulás virág önmagában is szép látvány. Ha még arra is figyelünk, hogy szobánk melyik területére helyezzük, még a kapcsolatainkat is erõsíthetjük vele.


Az adventi koszorúk, karácsonyi asztaldíszek emelik az ünnep fényét, miközben harmóniát árasztanak. A halhatatlanságot jelképezõ fenyõ mellett használhatunk borostyánt, a hó alatt lévõ barnásvörös szederlevelet, fagyöngyöt, zuzmós ágakat, kövirózsát, terméseket, élõ virágokat. Ha ügyelünk a színekre, formákra mindegyik elem együtt lehet.
A Feng Shui a természet törvényeinek megismerésére, az ehhez való alkalmazkodásra tanít. Ha sikerül magunkban és környezetünkben megteremteni az egyensúlyt, harmóniában élhetünk. A karácsony az egyik legszebb ünnep ennek gyakorlására.Jobbágy Mária,
Feng Shui tanácsadó
Jobbágy Mária,