Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Karácsony csonka családban

Közeleg a Karácsony. Az emberek többsége várja és készülõdik az év legnagyobb ünnepére. Természetes, hogy a legtöbb Karácsonnyal kapcsolatos képen vagy szövegben a családot teljességében jelenítik meg. A fa körül ott áll az anyuka, apuka és a gyerek vagy gyerekek. Azonban sok család nem ilyen felállásban ünnepel. Elég csak a válási statisztikára gondolni... Azonban ha csonka a család, akkor is telhetnek boldogan az ünnepek.

Külön szervezést igényel az ünnep azoknak a családoknak az esetében, ahol a család csonka, mert elváltak vagy külön élnek a szülõk. Vitathatatlanul az a természetes és a gyerek számára a legjobb, ha mindkét szülõvel találkozik/találkozhat a szeretet ünnepén. Sokszor még haragszanak a külön élõ szülõk egymásra, a gyerek érdekében mégis jobb, ha osztoznak rajta az ünnepek idején. Sokszor a nagyszülõk szerepe sem elhanyagolható. A gyerek érdekében jobb, ha a rugalmasabb hozzáállásra bíztatják gyermeküket, azaz a szülõket, mint az ellenséges hangulat fokozására.
Az idõbeosztást jobb elõre megbeszélni. Elõre tisztázniuk kell egymás között, hogy kinek mikor jó, mikor szeretné, ha nála lenne a gyerek. Természetesen ezt a gyerekkel is meg kell beszélni. Nem jó, ha az ünnepen kész tények elé állítják. Jobb, ha elõre tudja, hogy mikor hol lesz.
Az sem szerencsés, ha a szülõk bármelyike is az ünnep alkalmával mindenféle elõkészítés nélkül akarja bemutatni gyermekének partnerét. Az elsõ találkozásokat jobb, ha nem az ünnepek idejére idõzítik. Félõ, hogy az elõkészítés nélküli találkozás, fõleg ünnep alkalmával tartós ellenszenvet fog kiváltani a gyerekbõl. Abban az esetben, ha a gyerek már többször is találkozott a szülõ új partnerével, elfogadta a helyzetet és jó kapcsolat alakult ki közöttük, érdemes elgondolkozni a közös ünneplésen. Természetesen ezt is megfelelõen elõ kell készíteni.
Néhányan a Szent Estén a gyerek kedvéért a válás ellenére is közösen ünnepelnek. Az apuka vagy anyuka elmegy a gyerekhez és a vacsora végeztével távozik. A jellemzõbb még talán az, hogy a gyerek a Szent Estét egyik évben az egyik, másik évben pedig a másik szülõnél tölti. A másik gyakori megoldás pedig, hogy a Szent Estén a gyerek otthon marad, vagyis azzal a szülõvel tölti, akivel együtt él. Karácsony másnapján, pedig megy a másik szülõhöz. Ha már így is a gyereknek vándorolnia kell az ünnepek alkalmával, nem érdemes vele nagy rokonlátogatásokat csapni. Nagyon fárasztóvá válik az ünnep, ha a nagyszülõkön kívül a nagynéniket, nagybácsikat és a baráti kört is végiglátogatja mindkét szülõ vele. Így a meghitt ünnep egy nagy vándorolgatássá válik és a gyerek nagy valószínûséggel meg fogja utálni az egészet.
Elvált szülõk esetén akaratlanul is beleeshetnek a szülõk és a nagyszülõk abba a hibába, hogy elkezdenek versengeni egymással. Úgy gondolják, hogy a gyermek ragaszkodását és szeretetét azzal fogják kivívni, hogy minél drágább ajándékokkal fogják elhalmozni. Kezdetben biztos, hogy a gyereket ezzel manipulálni lehet. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy semmilyen ajándékkal sem lehet pótolni vagy helyettesíteni a törõdést és a szeretetet. Ne az legyen a cél, hogy az ajándékok miatt ragaszkodjon bárkihez is a gyerek. A drága ajándékokkal és egy értelmetlen licitáláshoz vezetõ versennyel a gyereknek árthatnak a szülõk és a nagyszülõk is. Ezzel a hozzáállással félõ, hogy a gyerek önzõvé, követelõzõvé válik. Érdemes ezt elkerülni.
A Karácsony nemcsak a hívõ emberek számára jelenti a szeretetet és a megbocsátást. Lehet, hogy az elvált szülõk még tele vannak sérelmekkel, haraggal a másikkal szemben, azonban a gyerek kedvéért legalább a gyerek elõtt ne hangsúlyozzák ezt! Lehetõleg legalább az ünnep idején legyen "tûzszünet". Mindenkinek az a legjobb, ha mindkét fél tapintatosan, toleránsan viszonyul a másikhoz. Így a csonka családban is boldogan telhetnek el az ünnepek.

Balogh Györgyné és Balogh Gabriella

http://www.nevelesitanacsok.hu/Balogh Györgyné