Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Téli szünet - könyvvel vagy könyv nélkül?

Sokak által vitatott téma, hogy mivel teljen a gyermek téli szünete. Szinte minden szülõ azt szeretné, hogy gyermeke ilyenkor is minél hasznosabban töltse el az idejét. Vajon hogyan telhet a szünet a leghasznosabban, könyvvel vagy könyv nélkül?

A gyerekek nagyon szeretik és várják a december hónapot, különösen a hónap végét. Ezt a hideg hónapot nemcsak a havazás, a téli játékok és az ünnepek miatt kedvelik annyira, hanem azért is, mert ilyenkor van a téli szünet.
Sokak által vitatott téma, hogy mivel teljen a gyermek téli szünete. Szinte minden szülõ azt szeretné, hogy gyermeke ilyenkor is minél hasznosabban töltse el az idejét. Többnyire azonban tanácstalanok, hogy ezt az idõszakot tanulással, gyakorlással vagy inkább pihenéssel érdemes a gyermeknek eltöltenie. Van, aki azt tartja helyesnek, ha a gyermek ilyenkor is minél több idõt tanulással tölt el, akadnak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy ilyenkor nem szabad elõvenni a könyvet. Ezt nem lehet olyan egyszerûen és egyértelmûen meghatározni, mint egy matematikai feladat megoldását, hiszen sok múlik azon, hogy milyen az adott gyerek. Az azonban biztos, hogy egyik szélsõség sem helyes. Tehát nem jó az sem, ha a szünetet végigtanulja a gyermek és az sem, ha bele sem néz a könyveibe.
A téli szünet idejére nem véletlen, hogy a gyerekek nagy része kap valamilyen házi feladatot. Ilyenkor kell esetleg kötelezõ olvasmányok egy részét is elolvasni és netán olvasónaplót írni róla. Tévedés ne essék, azért kapnak a gyerekek különféle feladatokat, hogy ne zökkenjenek ki a tanulás menetébõl, és persze nem kitolásból! Ezek a szünidõs feladatok nem terhelik le a gyerekeket és a helyes idõbeosztásra is neveli õket. Sok pedagógus nagyon praktikusan arra vonatkozóan is tanácsot ad a nebulóknak, hogy az általa kiadott feladatokat mennyi idõ alatt milyen idõbeosztással tudják könnyen elvégezni a diákok. Pl.: a Karácsonyi Ünnepek és az Újévi Ünnepnapok kivételével minden nap csak egy példát kell megoldani, vagy csak tíz oldalt kell olvasni. Ezeknek a feladatoknak a folyamatos elvégzését célszerû ellenõriznie a szülõknek!
Azokat a gyerekeket semmiképpen sem szabad hagyni, hogy kizökkenjenek a tanulásból, akiknek tanulási nehézségeik vannak. Ha az olvasással van probléma érdemes a szünet ideje alatt több alkalommal olvastatni a gyereket. Ha a számtan megy nehezebben, azt kell többször is gyakoroltatni.
Azok a gyerekek, akiknek jók a tanulmányi eredményeik, többnyire maguktól készítenek valamilyen szorgalmi feladatot. Szívesen veszik elõ a könyvet. Ezeket a gyerekeket is csak azokból a tantárgyakból érdemes gyakoroltatni, ami esetleg nehezebben megy nekik (ha van ilyen). Akadnak olyan gyerekek, akik remekül olvasnak, jól számolnak, azonban, kissé sete a kézügyességük. Ilyen esetben nemcsak az általános gyakorlásra érdemes figyelni, hanem a kézügyesség fejlesztésére is. Érdemes a gyerekkel játékosan különféle figurákat kivágni, hajtogatni, színezni.
Több odafigyelést igényelnek azok a gyerekek, akik nagyon nehezen ülnek le tanulni és nem túl jók az eredményeik. Velük érdemes szinte minden fõbb tárgyat rendszeresen gyakoroltatni. Ez a gyakorlás fontos, hogy rendszeres legyen, és ne tartson túl hosszú ideig pl.: napi fél óra, egy óra. A gyereknek még jobban elveszi a kedvét a tanulástól az, ha rendszertelenül több órán keresztül nyüstölik. Fontos elmagyarázni neki, hogy miért van szükség a rendszeres gyakorlásra. Ha érti, hogy miért kell rendszeresen gyakorolni, nagyobb kedvvel fogja elvégezni a feladatokat.
A téli szünet rendkívül jó alakalom arra, hogy az egész család minél több idõt minél tartalmasabban töltsön együtt. A tartalmas idõtöltésbe természetesen nem a TV nézés, videózás, házi mozizás tartozik.
A gyermekkel való beszélgetések ne szónoklatok, veszekedések legyenek! Ha gyengébbek a gyermek eredményei, akkor bíztatni kell és lehetõleg minél többet foglalkozni vele.
Arról semmiképpen sem szabad elfelejtkezni, hogy a téli szünet, szünet. Nem arra való, hogy még nagyobb terhelésnek legyen a gyermek kitéve, mint egyébként. Ebben az idõszakban a gyermek is pihenjen, töltõdjön fel a félévi bizonyítvány elõtti hajrára!Balogh Gabriella