Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
A töltõtollak iskolája

A mobiltelefon, az sms és a számítógépes billentyûzet korában egy skót iskola visszatér az alapokhoz: a diákokat a töltõtollal való írás elhanyagolt mûvészetére oktatják. A Mary Erskine és Stewart’s Melville Általános Iskola legtöbb termében nem hallatszik billentyûk kopogása, bár az intézményben minden rendelkezésre áll a számítástechnika oktatásához, és a technológiát sem hagyják figyelmen kívül.

A magániskola igazgatója azonban hisz benne, hogy az ódivatú tollak segítettek 1200 diákjának javítani tanulmányi munkáját, és önbecsülésüket is fokozták.
„A tollak javítják a munka minõségét, hiszen a gyerekek rákényszerülnek, hogy jobban odafigyeljenek arra, amit csinálnak. Az színvonalasabb munka pedig nagyobb magabiztosságot eredményez” – mondta Bryan Lewis igazgató. „Az igényes kézírás ma is éppen olyan fontos, mint korábban bármikor.”
A diákokat már hétéves korukban utasítják, hogy tegyék el golyóstollaikat, és szokjanak hozzá az elegánsabb elõd használatához. Mire kilencévesek lesznek, elvárják tõlük, hogy fõleg töltõtollal írjanak. Egy közelmúltbeli angolórán például a diákok olyasvalamivel foglalkoztak, ami az e-mailek korában lassan már halott mûvészetnek tûnik: a kézzel történõ levélírással.
A tízéves Cailean Gall már két éve csak töltõtollat használ az órákon. A lelkes focistának egy hónapig tartott, mire elsajátította az íróeszköz használatát, és mint az iskola összes többi diákja, a mai napig rendszeresen látogatja a kézírásórákat. „Elõször nehéz volt, mert állandóan pacákat ejtettem, de aztán megszoktam” – mondta. „Matekórán most is ceruzát kell használnom, de az már nagyon furcsának tûnik. Szeretem a töltõtollat, mert jobban kell koncentrálnom a munkámra.”
Cailean most már az iskolán kívül is töltõtollal ír, osztálytársa, a tizenegy éves Katie Walker azonban szívesebben használja a golyóstollat vagy a ceruzát.
„Töltõtollat csak az iskolában és a házi feladatokhoz használok” – mondta. „Tulajdonképpen könnyû töltõtollal írni, ha már egyszer megszokta az ember. A szüleim szerint sokkal szebb lett tõle a munkám.”
A gyerekek az évente 12 500 dollárnyi tandíjat felszámító iskola tanárai által kifejlesztett kézírást tanulják meg. Az új tanároknak szintén tanfolyamon kell részt venniük, ahol elsajátítják a töltõtollal való írás mûvészetét, mielõtt az osztályokba engedik õket.
A gazdag országokban sokan azt állítják, hogy a kézírás egyre kevésbé fontos manapság, amikor az emberek fõleg sms-ben vagy számítógépeik billentyûzetének segítségével kommunikálnak egymással, az iskolában azonban ezzel nem értenek egyet.
Augusztusban például a skót vizsgáztatók arra panaszkodtak, hogy számos egyetemre jelentkezõ diák macskakaparásának kiolvasása jelentett komoly gondot nekik.
„Sokat beszélünk a papír nélküli irodáról és a papír nélküli világról, de ez nem a valóság” – mondta Lewis. „A kézírás fontosságáról ma sem szabad megfeledkeznünk.”

A www.ap.org cikke alapjánHírek a nagyvilágból