Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Egy elfeledett korong az emberiség nagy üzenetével

A Hold felszínén néhány méterre az elsõ emberi lábnyomtól fekszik egy kis fehér szövet tasak, benne pár hímzett embléma, érmék és egy aranyozott olajág mellett egy kis fém tartó. Ebben található egy vékony szilícium korong, nem sokkal nagyobb egy féldolláros érménél, rajta a hajszálnál is vékonyabb betûkkel 73 üzenet.

Egy ilyen kicsi, ránézésre teljesen jelentéktelen tárgyról könnyû elfeledkezni, ahogy az majdnem a célba juttató ûrhajósokkal is megesett - idézi a múltat Tahir Rahman fizikus és ûrtörténész, aki felkutatta ennek a méltatlanul elfeledett küldeménynek a történetét. Rahman - akinek a hobbija az Apollo 11 emlékek gyûjtése, különös tekintettel az Armstrong által szignált levelekre és dokumentumokra - nemrég talált rá a Holdon elhelyezett korong egy másolatára. "Azt hittem, hogy szinte minden mozzanatát ismerem az Apollo 11 küldetésnek" - írja Rahman a collectSPACE.com oldalán. "Amikor megszereztem a korongot, rájöttem, hogy errõl a tárgyról az ûrtörténelem könyvei legfeljebb egy-két mondatban emlékeztek meg". Pedig a szilícium lemez az egész emberiség üzenetét megpróbálta eljutatni Holdunkra.

A féldolláros és a szilicium korong

Miután az USA elhatározta, hogy kitûzi az amerikai zászlót a Holdon, és mielõtt véglegessé vált volna a híres tábla szövege, melyen az áll: "Békével jöttünk az egész emberiség nevében", az Egyesült Államok Külügyi Hivatala felhatalmazta a NASA-t, hogy a fenti mondatnak megfelelõ jóakaratot biztosító üzenetekért folyamodjon a világ nemzeteinek vezetõihez, amiket szintén felvisznek, és a Holdon hagynak. Csupán két apró kihívást kellett az ûrhivatalnak leküzdenie: ki kellett találniuk, hogyan és mire archiválják az üzeneteket. 1969 júniusát írták, tehát már csak egy hónapjuk volt az Apollo 11 kilövéséig.

"Elképesztõ volt a NASA és a Külügy igyekezete az üzenetek kilövés elõtti megszerzéséért" - írja Rahman. A NASA 116 országgal vette fel a kapcsolatot, azonban csak 73 válaszolt idõben. Számos nemzet nem igazán értette a kérést, így további részleteket kért, ezzel viszont többségük kifutott az idõbõl.

Ami az üzenetek rögzítését illeti, az ûrügynökség a Massachusetts állambeli North Adamsban mûködõ Sprague Electric Company-hoz fordult megoldásért. A cég több kormányzati projektben is bizonyított már, többek közt a Manhattan-tervben, emellett a NASA alvállalkozójaként több mint 50 000 alkatrészt gyártottak le és szereltek be az Apollo 11 ûrhajóba. Mégis ez a szerzõdés egyedinek bizonyult a két szervezet között. A feladathoz egy új anyag és egy új találmány is kellett, mindez három hét leforgása alatt.

A cég derekasan állta a sarat, elkészült az a mikroszkopikus technológia, amivel felvitték az üzeneteket az alig 4 centis, 99%-os tisztaságú szilícium lemezre. Eegy héttel a kilövés elõtt küldték el a "végleges" változatot a NASA-nak, hogy az ûrhivatal visszaküldhesse azt további üzenetekkel egyetemben, melyeket késve kaptak meg a kormányoktól. Tovább bonyolítandó a helyzetet, az üzenetek nem csupán szövegbõl álltak, volt köztük bonyolult mûvészi alkotás is, mint például VI. Pál pápa vatikáni üzenete.

"Amikor elõször néztem meg a korongot mikroszkóp alatt, teljesen elámultam. Ott volt az összes üzenet idegen nyelveken gyönyörû arany írással. A Vatikán középen elhelyezett üzenete különösen elképesztõ díszes arany keretével" - taglalta Rahman. Csak július 11-én, öt nappal az Armstrongot, Aldrint és Collinst szállító Saturn V rakéta felemelkedése elõtt kézbesítette a Sprague az immár valóban végleges korongot az ûrügynökség illetékeseinek, akik egy kerek púderes dobozra emlékeztetõ fémtokba helyezték a szilícium lemezt - megvédendõ a holdutazás viszontagságaitól -, és más emléktárgyakkal együtt egy kis fehér tasakban helyezték el az Aldrin ûrruhájának karrészén található zsebben.

Július 20-án, miközben Collins a Hold körül keringett, Armstrong és Aldrin leszállt a felszínre. A történelem elsõ holdra szállóinak csak két és fél órájuk volt a táj felderítésére, 50 holdkõzet begyûjtésére és tudományos mûszerek felállítására. Emellett még néhány protokolláris feladatot is el kellett végezniük: ilyen volt az amerikai zászló elhelyezése, valamint a leszállóegységre erõsített tábla szövegének felolvasása. Szoros idõbeosztásukat váratlan események, mint Nixon elnök hívása még inkább összeszûkítették. Ennek ellenére amikor Aldrin már felfelé mászott a létrán, hogy visszatérjen a holdmodulba, Armstrongnak eszébe jutott a kis csomag.


"Mi van az ujjban levõ csomaggal? Kiraktad? - rádiózott át Armstrong.
"Nem" - válaszolta Aldrin. "Most akarod?"
"Azt hiszem" - mondta Armstrong és ezzel Aldrin ledobta a szilícium korongot is tartalmazó csomagot a felszínre, amit azután Armstrong a lábával tessékelt távolabb a létrától.
"Rendben?" - érdeklõdött Armstrong az elhelyezésrõl.
"Rendben" - válaszolta Aldrin. Ennyi volt az összes pompa és ünnepélyesség, amit a korong valaha is kapott.

Úgy tûnik a földi irányítás is megfeledkezett a korongról: Owen Garriott asztronauta csak akkor kérdezett rá a csomag elhelyezésére, amikor Armstrong és Aldrin már a holdmodulban ültek. A küldetés azonban elsõsorban a biztonságra koncentrált, ezért nem róható fel az ûrhajósoknak a "figyelmetlenség". Aldrin szerint így is nagy szó, hogy mindent el tudtak végezni, még azokat a feladatokat is, melyeket nem terveztek.

Mindezek ellenére Rahman úgy érzi, az évek múlásával csak nõtt az üzenetek fontossága, amit ugyanolyan horderejûnek tart, mint a világtörténelem egyik legfontosabb üzeneteként értékelt "Békével jöttünk az egész emberiség nevében" feliratot. Azonos címû könyvében mind a 73 üzenetet felidézi, ahol lehetett az eredetit is mellékelve.

Forrás: internet www.sg.huBalázs Richárd