Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Szoftver fejtené meg a régi iratok titkait

A kódexek és más felbecsülhetetlen értékû mûvek eddig homályba veszõ részleteit szeretnék felderíteni nagy pontosságú íráselemzõ programok segítségével grazi kutatók.


Az elképzelés ugyan hasonlít a Da Vinci-kód titkai címû könyvben és filmben feldolgozott témára, azonban itt nem a titkos, rejtjelezett üzenetek megfejtése a cél. A Stájerország által is támogatott DAmalS (Datenbank zur Authentifizierung mittelalterlicher Schreiberhände) nevû projektben résztvevõ szakemberek többek között arra kíváncsiak, hogy egy középkori könyvet vagy kódexet hányan írtak. Ennek kiderítésére jelenleg kizárólag szoftverekkel van lehetõség, ugyanis az emberi szem nem képes az apró elváltozásokat és eltéréseket észrevenni.

A kézírás ráadásul számos más kérdésre is választ adhat. A grafológiának köszönhetõen ugyanis a mûvek megszületése után több száz évvel megállapítható, hogy mondjuk az adott kódex írói milyen személyiségû vagy éppen egészségi állapotú emberek voltak. "A korábbi könyvek elkészítésében általában többen vettek részt. Azonban nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól írásaikat, vagyis nehéz megmondani meddig írta egyvalaki a mûvet és honnan folytatta a társa" - közölte Wernfried Hofmeister germanisztikával foglalkozó grazi nyelvész.


A DAmalS programban a grazi tudósokon kívül szerepet vállaltak a Joanneum Research nevû cég munkatársai is. A projekt során számítógépes képszerkesztõ és -elemzõ programok, illetve eljárások segítségével igyekeznek megállapítani az egyes alkotások eddig titkos jellemzõit. Elsõ lépésként minden vizsgált kódexet és más dokumentumot digitalizálnak, majd ezek a másolatok bekerülnek a Joanneum Research adatbázisába. Ezután kezdõdhet az érdemi munka, amely többek között az egyes írásjegyek karakterisztikai vizsgálatából, majd rendszerezésébõl áll.

"Szeretnénk egy olyan rendszert létrehozni, amely az eredmények alapján lehetõvé teszi a keresést és a kimutatja az egyezéseket a különbözõ dokumentumokban. Ez a katalógus késõbb a különbözõ könyvtárakban õrzött könyvek esetében is alkalmazható lenne. Jelenleg még csak az egyes betûket elemezzük, még arra is fény derül, hogy milyen a pont egy i betûn" - hangsúlyozta Wernfried Hofmeister.

Az elsõ könyv, amit a kutatók a 45 000 eurós program keretében feltérképeznek, a Hugo von Montfort által 1415-ben készített Heidelbergi Kódex. Az már kiderült, hogy a mûvet minimum 2, de legfeljebb 4 személy írta meg. A szakemberek, akik - a hazánkban is népszerû sorozatra utalva - stílusosan Középkori C.S.I-nak nevezik a munkájukat, most a lelet további jellemzõkre kíváncsiak.Berta Sándor