Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
WEB BÖNGÉSZÔ

Mindenki szeret idegen nyelvû honlapokat böngészni, ezzel én is így vagyok. Határozott célom többnyire nincs, egyszerûen csak érdekességeket, híreket szeretnék megtudni a nagyvilágból. Így találtam rá egy német grafológus hölgyre, aki saját honlapján gyûjtött össze pár érdekes kérdést, majd azokat meg is válaszolta. Innen jött az ötletem, legyen egy kérdezz-felelek rovat, mely igény esetén az olvasók kérdéseire ad választ.

Elsôként a német hölgy gyûjteményébôl választottam ki két kérdést, amelyek akár az Olvasók fejében is megfordulhatnak, hiszen korábban engem is foglalkoztattak.

1. Kérdés: Mi a helyzet a humán grafológiával?
Válasz:
A humán grafológia elsôsorban Franciaországban, Svájcban és a Benelux államokban terjedt el szélesebb körben. Franciaországban kb. 85%-ban, Svájcban és a Benelux államokban kb. 70%-ban minden személyügyi kérdés esetén konzultálnak grafológussal. A „vevôk” elégedettsége nagyon magas, így a grafológusok ebben a három országban idôvel széleskörû vevôtörzset és szilárd kapcsolatokat építhetnek ki. Németországban a grafológusok bevonásának aránya a személyügyi döntésekbe csak 15%. Általában a grafológusok segítségét akkor kérik, ha vezetôi pozíciók betöltésérôl van szó. Bizonyos cégeknél (pl. Novartis, Fiat)
a grafológiai szakvélemény segíti a Humán Erôforrás Osztályt a megfelelô döntések meghozatalában. A szakvélemények az interjúban vagy referencia levélben kapott benyomásokat erôsíthetik meg, de eddig még nem ismert tulajdonságokat is napvilágra hozhatnak.

2. Kérdés: egy pályázó munkahelyi kiválasztása kézírása alapján mennyire tisztességes?
Válasz: Elôször is fontos megállapítanunk, hogy a grafológiai szakvélemény a kiválasztásnak csak az egyik eszköze ezen kívül még nagyon sok módszer van, pl. önéletrajz tartalmi, formai kivitelezése, szakmai tapasztalat, interjú, személyiségteszt stb. A grafológiai szakvélemények a már rendelkezésre álló benyomásokat támogathatják és szélesíthetik. Sem a munkavállalónak, sem a munkaadónak nem jó az, ha valaki nem a megfelelô pozícióba kerül, nem rendelkezik a megfelelô képességekkel, vagy nem találja meg a közös hangot a kollégáival vagy fônökeivel. Vagyis mindkét fél érdeke, hogy minél hatékonyabb eszközöket vonjonbe a Személyügyi Osztály a kiválasztásnál. Minden ember számára létezik egy olyan pozíció, amelyben a képességeit kamatoztathatja, és pontosan ez az, amit a grafológia segítségével ki tudunk deríteni.

Megjelent a Grafomagazin 2005./3. számábanErdôs Ildikó grafológus