Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Döntés a Holt-tengeri tekercsek ügyében - és más érdekességek a nagyvilágból

Az izraeli Legfelsôbb Bíróság jóváhagyta egy izraeli kutatónak a nevezetes Holttengeri tekercsek töredékeinek összeillesztésére vonatkozó szerzôi jogát. A határozat külföldi tudósok és izraeli kutatók közötti hosszú csatározás végére tett pontot.

A történet hosszú évekkel ezelôtt kezdôdött. Elisha Qimron, Beersheva város Ben Gurion egyetemének kutatója aprólékos és gondos munkával mintegy 15 000 pergamentöredéket illesztett össze. 1992-ben három amerikai kutató kiadványban tette közzé a „Holttengeri tekercsek” facsimile kiadását.
Ebben az MMT-nek elnevezett Qimron töredékek is szerepeltek, ám a kiadók nem szerezték be ehhez Qimron engedélyét, és nem tüntették fel a kiadványban nevét sem. Hershel Shanks, a kiadó egyébként úgy jutott a megfejtéshez, hogy Qimron – mielôtt publikálta volna – véleményezésre körbe küldte a kutatóknak. Arra nem is gondolt, hogy valaki elôtte publikálja.
Shanks azzal érvelt, hogy a szerzôi jog azokat illeti, akik mintegy kétezer évvel ezelôtt a szöveget írták, s nem azt, aki a darabokat összeillesztette. Szerinte Qimron egyszerûen “felfedezô” volt és nem alkotó szerzô.
A Legfelsôbb Bíróság ítéletét azonban azzal indokolta, hogy Qimron 40 százalékban hiányos töredékeket tudott egymás mellé illeszteni és ez egyáltalán nem mechanikus munka, nagyon is alkotói tevékenység, amelyhez 11 év munka és az ôsi írásmód és stílus tökéletes és rendkívüli ismerete kellett. Ugyan¬akkor a bíróság kihangsúlyozta, tekintetbe vette azt, hogy Qimron maga is publikálni akarta a szöveget. A Holttengeri tekercsek ugyanis valóban az emberiség közös kincsei, nem tekintheti sajátjának az, aki kutatja.
A történethez hozzátartozik, hogy a tekercsek közzé tétele sokáig vontatottan haladt, s az elôkerült töredékek mintegy 20 százalékát csak azután kezdték kiadni, hogy Shanks 1991-ben elkezdte publikálásukat.Shanksnek most mindenesetre 10 000 dollár kártérítést kell fizetnie Qimronnak.
J. Zs.

Kábító szépség

A nô látványa férfi agyában olyasfajta örömet vált ki, mint amikor egy éhes ember éltelhez ,vagy egy drogfüggô kábítószerhez jut. A Massa¬chusetts állambeli Sloan Intézet kutatói, akiknek tanulmányát a Neuron címû szaklap közölte úgy vélekednek, hogy a nôi szépség nagyon is primitív módon érinti meg a férfi agyát, s nem – ahogyan sokan hiszik – intellektuálisan. A kutatók huszas éveikben járó, heteroszexuális férfiaknak mutatták eltérô vonzerejû nôk és férfiak képeit, miközben szkennelték az agyukat. A szép nôk látványakor az agynak ugyanazon területei gerjedtek, mint az étel vagy a kokain fogyasztásakor.
(ÉT hír)


Holt tengeri tekercsek Kínából

Kínában a Shanghai Múzeum birtokába különleges bambuszcsíkok kerültek. Kétszáz szakértô vizsgálata nyomán megállapítható, hogy a taoista és a konfuciánus tanítások legkorábbi szövegeit tartalmazzák. A csíkok egy sírból kerültek elô, a Kr.e. IV. századi korból származnak. A szakértôk a szövegek tartalmi értékét a Holt-tengeri tekercsekéhez hasonlítják.
(ÉT hír)

Megjelent a Grafomagazin 2002./1. számában