Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Pályaválasztás tizenévesen

Mit is takar e kifejezés pályaválasztás és miért fontos a helyes választás? Minden diák életében eljön az a pillanat, amikor a megszokott iskolatársaknak búcsút kell intenie, és fontos döntést kell hoznia a jövõjével kapcsolatban. Ilyen a pályaválasztás elõkészülete is. Tizenévesen elég nehéz ezt a majdnem életre szóló döntést meghozni, hisz kamaszként a világról, az életrõl vajmi keveset tud az ember, de talán ez így helyes is.

A döntéshez - véleményem szerint – éppen ezért igen fontos a végiggondolt megoldás. Jó lenne, ha a gyerekek a választás elõtt meggyõzõdnének képességeikrõl, alkalmasságukról. Mert bizony ezek nem elhanyagolható szempontok. Valamint az a tény is figyelmet érdemel, hogy kevés a szakmákról, pályákról az információ. Mai világunkban, amikor a média, a sajtó szórja ránk az információkat, igazán csak a „nagy”, színes hírek, - amik valami oknál fogva szenzációnak számítanak – jutnak el hozzánk.
Így egy ma pályát választó diák számára csalóka lehet ezen információk áradata. Míg azt halljuk, hogy a közgazdász, a jogász szakma a legjobban keresõ, kihívást is igénylõ pálya, azt azonban kevesek veszik figyelembe, hogy telítettek ezek a szakmák. Nehéz elhelyezkedni benne, nehéz boldogulni fõleg egy kezdõ fiatalnak. Így nem árt körbenézni és figyelni a körülöttünk élõk, rokonok, ismerõsök munkakörében is. Mivel egy pályakezdõnek illúzióromboló, lelkileg leépítõ lehet a munkanélküliséggel kezdeni pályafutását.
Azonban vannak más szempontok is, ami meghatározó lehet a döntésben. Ilyenek a munkakörülmények ismeretei: Hol fogja végezni a munkát? – irodában, szabadban, helyhez, székhez kötve. Lesz e fizikai megterhelése a munkának, vagy csak szellemi terhet jelent? Nem árt elgondolkodni ezen kérdéseken, ami nem utolsó rangú feladat.
Rovatomban idõrõl idõre szeretnék ismeretet adni egy-egy pályáról, annak körülményeirõl, munkamódjáról, így bõvítve ismeretünket. Fontos, hogy kellõ ismerethez jussunk mire elérkezik a pályaválasztás ideje. A döntések meghozatalában komoly segítséget tud nyújtani a személyes beszélgetéssel egybekötött íráselemzés. Ahol irányt, - útmutatást kaphatnak a gyermek belsõ adottságairól. Valamint kérdõíves vizsgálattal további bõvebb ismereteket is megtudhatnak a képességekrõl, elvárásokról.
Jó lenne, ha a diákok eljutnának olyan ismereti szintre, hogy maguk hozhassák meg döntésüket. Ami azért is fontos, mert a szülõ teljes jó akarása ellenére sem tud gyermeke fejével gondolkodni. Hiszem, hogy a pályaválasztás életünk egyik legfontosabb döntése, amihez kellõ felkészültség és ismeret szükséges.

Kácsándi Regina grafológus