Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Írásszakértő / Beköszöntő

EGYEZIK – NEM EGYEZIK

Ma már pontosan tudom, hogy nem kései felismerés, nem a véletlen, hanem az elsõ szerelem varázsa az, ami engem az írás vizsgálatához vonzott, húzott, sõt, mondhatom, visszahúzott. Fõiskolai tanulmányaim során, kriminalisztika órákon hallottam elõször a szakértõi munkáról, ennek kapcsán az írásszakértésrõl. Persze elsõsorban a szakértõk kirendelésével foglalkoztunk, a szakértõi munkából csupán annyit sikerült megtapasztalni, hogy egy eltépett papírlapon levõ írást (hogyan) miként lehet láthatóvá tenni (összerakni, ragasztani, fényképezni).

Még ugyanabban az évben a barátnõmtõl kaptam egy szép ajándékot: Csötörtök Csaba „Grafológia” címû könyvét. Nem állítom, hogy „egy ültõ helyemben” végigolvastam, de többször kézbe vettem és részleteiben olvasgatva akkor azt a megállapítást tettem, hogy a grafológia a kriminál-pszichológiához áll közel. Mai tudásommal – némi elnézéssel önmagam iránt –, nem volt ez olyan igen nagy tévedés.
Találkoztam önmaguk írását csúnyának, olvashatatlannak minõsítõ emberekkel, akiknek személyisége nem hatott ilyen negatív módon. Ugyanakkor olyan írásokat is láttam, melyek írói nem minõsítették azokat, de írásuk „kibeszélte” készítõiket. Amikor munkám során írásszakértõ kirendelésére kellett sort keríteni, azt már tudtam, mi a lényeges különbség az írás-szakértés és a grafológia között. Az elõzményeket tekintve talán nem véletlen, hogy pedagógiai tanulmányaim után, amikor újabb „tanulnivaló” után néztem, ráakadtam a Grafodidakt-ra, ahol elõbb grafológusi, majd írásazonosító-írásszakértõi képesítést szereztem. Boldogan tettem eleget az elsõ felkérésnek, hogy készítsek elemzést a Grafo-magazinba valamely ismert személy írása alapján, s örömömre szolgál, hogy a mai napig részt vehetek jövendõ írásazonosító-írásszakértõ kollégáink oktatásában.
Szívesen vettem az újabb felkérést is, hogy legyek az „Írásszakértõi rovat” vezetõje. Reményeim szerint ebben a rovatban helyt kapnak a múlt nagyjainak felfedezései és tapasztalatai mellett a jelen épp tapasztalatot szerzõ írásazonosítóinak élményei, elemzései, valamint a jövõt alakító tervek, elképzelések is. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a jogszabályi változásokat, s ha érdekesebb jogi vagy szakértõi esetrõl szerzünk tudomást, arról tájékoztatjuk olvasóinkat. Foglalkozunk a grafológiai és írás-szakértõi kompetencia kérdéseivel, – esetleg új események, esetek kapcsán – s a két szakma közös és eltérõ vonásaival, munkamódszereivel, szakkifejezéseivel. Némi derût, szórakozást is becsempésznék a rovatba, amit Poirot, Sherlock Holmes megálmodói garantálnak, s persze az újkori bûnüldözõk, a Helyszínelõk szakértõi.
A rovat mindenki elõtt nyitva áll, aki a témában otthon van, szeretne otthon lenni, vagy csupán kíváncsi érdeklõdõ. Akivel egyezik a véleményünk, s akivel nem egyezik. A derû perceit kivéve úgyis csak a tények számítanak.

Kovács Edit
írásszakértõ, grafológus
« Vissza a cikkekhez