Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Gyermekrajz-Szimbólumok / Beköszöntő

Gyermekrajzok és szimbólumok

Színek és érzések – egy szál virág… A liliom hófehér, hamvas ártatlansága, az ibolya mélykék, titokzatos szerénysége, a rózsa pazar, vörös bujasága. Formák és érzések – egy vonal… A befogadás ölelõ öblössége, a kígyózás fondorlatos ügyessége, a szögesség veszélyt sejtetõ szúróssága. Talán magunk sem tudjuk, hogy a szimbólumok nyelvén nyernek megfogalmazást közös érzeteink.

Tanulnunk nem szükséges ezt a fajta mélyen bennünk rejlõ, Jung óta a kollektív tudattalan néven ismeretes õsi tudást, valamennyiünk hordozza, s örökíti azt. A romlatlan gyermeki lélek otthon van ebben a varázslatos világban, ahol a létezõk önmaguknál lényegesen többet mutatnak. Csodálatosan képezõdnek le a többletinformációk a gyermekrajzokban, az avatott szemû elemzõ elõtt felsejlenek a gyermeki igazságok. Idõvel a tudatosság többnyire elfedi a rajzok õszinteségét, az akarat megzabolázza a mozdulatot. És mégis: mikor írni tanulunk ismét megnyilvánul legmélyebb mivoltunk, értelmezhetõvé válnak apró mozgásaink. A jó grafológus az, aki képes megfejteni a személyiség papíron megjelenõ, hamisítatlan lenyomatát.
Mikor egy véletlen folytán (vajon vannak véletlenek?) elõször találkoztam a grafológia tudományával, lenyûgözött annak szépsége, a maga bonyolultságában is egyszerû volta, a megismerésnek ez a hallatlanul izgalmas módja. Az elsõ pillanattól éreztem a bizsergetõ intellektuális „éhséget”, azonnal mindent tudni szerettem volna. Pedagógusi indíttatásom jó alapot teremtett a képzéshez, sikerült bevennem a grafológia, s az írásszakértés várának összes elérhetõ bástyáját. Ma is vallom: ha kellõ szakértelemmel társul ez a „szerelem” elképesztõ mélységek tárulhatnak fel az „írás-olvasók” elõtt.
A grafoterápia s a grafokontroll a számomra leginkább vonzó területek, rendkívül közel állnak hozzám a gyermekrajzok, gyermekírások, ugyanakkor nagyon szeretem a jövõ grafológusainak oktatását is, melyre második éve nyílik lehetõségem a Grafodidakt iskolájánál. Részese lehetek a Grafodidakt legújabb, merész vállalkozásának, a távoktatási programnak a kidolgozásában, ami szintén igen sokrétû, nagy kihívást jelentõ, a szakma újabb perspektíváit megnyitó feladat. A Grafomagazin írásában, szerkesztésében, jó ideje részt vettem, szívesen vállaltam el hát az elektronikus újság rovatvezetõi tisztét, azzal az örömteli tudattal, hogy reményeink szerint így még többek számára válik elérhetõvé, megszerethetõvé közös szenvedélyünk, a grafológia!

Németh Bea grafológus, írásszakértõ

« Vissza a cikkekhez