Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Mentálhigiéné / Beköszöntő

Mentálhigiéné rovat

Számomra mindig fontos volt, hogy akár ránézésre, elsõ látásra megbízható információt kapjak a velem kapcsolatba kerülõ emberekrõl. Kíváncsi voltam a jellemre, a motivációra, a megbízhatóságra, szóval sok mindenre, ami egy adott egyént jellemez. Voltak benyomásaim, megérzéseim, de ezeknek a pontosságában nem mertem maradéktalanul bízni.

Éppen ezért mindig is érdeklõdtem az olyan ismeretszerzés iránt, ami az ilyen jellegû megismerést segíti. Így kerültem 2000-ben kapcsolatba a grafológiával, mivel az írás a személyiség lenyomata. Elvárásaim teljesültek, sok és megbízható ismeretet szereztem ezen a téren. Rendkívül izgalmas, amikor egy írás alapján feltárul az ember egyénisége, de még annál is érdekesebb, mikor elõször találkozom egy emberrel, beszélgetünk, és a fejemben elkezd körvonalazódni, hogy miképpen írhat…
Szakdolgozatomat a holisztikus grafológiáról írtam. Ez az a terület, amelynek segítségével még több információ jut az avatott szem birtokába. Idõközben elsajátítottam az írásszakértõi ismereteket és lehetõségem volt közremûködni egy hiánypótló kiadvány: Gulyás – Bartalis: Az írásszakértés gyakorlata elkészítésében. Több éven át oktattam az írásszakértõ hallgatókat, ami nagy örömet jelentett számomra. Szakgrafológusként a mentálhigiéné a területem, ebben a rovatban próbálok ismeretterjesztõ, érdekes és tanulságos cikkeket felvonultatni az e-magazinban. Mert nem kell mindenkinek tudósnak lennie ahhoz, hogy ép, egészséges lelkületû legyen! Szó sincs róla. Az a jó, ha mindenki rendelkezik bizonyos alapismeretekkel arról, mi szolgálja a saját és mások lelki egészségét, és mi van kárára.
A mentálhigiénét legegyszerûbben így lehetne lefordítani: lelkiegészség védelem. A “mentálhigiéné” kifejezés minden olyan tevékenység megnevezésére alkalmas, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. Ez nem is olyan egyszerû feladat, hiszen az élet tele van nehézségekkel, kihívásokkal. Örömünket sokszor éppen az okozza, ha problémáinkat legyõzzük, ha azokon úrrá tudunk lenni. A lelki egészség kialakulása és fennmaradása nem önmagától mûködõ folyamat, hanem nagyon sokrétû, összetett feladatsor, melyet tanulni, gyakorolni kell. Ennek a gyakorlatnak a megalapozása a mentálhigiéné: egyrészt elmélet – tudomány –, amely meghatározza a “mit” és a “hogyant”, másrészt gyakorlat, amellyel megvalósítjuk mindazt, ami a mindennapok harmóniájához szükséges.
Az írásszakértés rovatban is találkozhatnak velem. Az írásszakértõi munka során az jelent igazán kihívást, hogy nem kapunk visszajelzést. Elvégezzük a vizsgálatot, és felállítunk egy álláspontot. Nem kérdezhetem meg a gyanúsítottat, hogy: „Ugye, kérem maga írta ezt a levelet?” Éppen ezért ezen a területen is nagyon alapos és megbízható ismeretekre van szükség.
Remélem mindkét ágban tudok újat, érdekeset és hasznosat nyújtani.

Bartalis Irén
Írásszakértõ, szakgrafológus

« Vissza a cikkekhez