Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Média-Humán / Beköszöntő

A humán-média szakterületrõl

Középiskolás korom óta vonz a grafológia világa. Ahogy egy kicsit többet foglalkoztam vele, rájöttem, hogy ez a téma nagyon sok ember fantáziáját tudja megmozgatni! Még ha nem is tölt el mindenki éveket tanulással, de az esély, hogy van lehetõség az ember írásából valakit jobban megismerni, már felvillanyozza az emberek érdeklõdését.

Utánanéztem, milyen keretek között lehet a grafológiát elsajátítani. A több éves képzés alatt szorosabb kapcsolatba a média és a humán grafológiával kerültem, ezért is vállaltam el e két téma szerkesztõi teendõit.
A következõ néhány oldalon a humán- és média grafológia érdekes és meghatározó világába kalauzolom el a kedves olvasókat, de hogy egyértelmûvé és világossá tegyem, mire is gondolok, szeretném a két témakört elõször picit körbejárni.

Humán grafológia
Ki ne szeretné megtalálni az igazit? Mindannyiunk célja, hogy életünket tartalmassá, boldoggá tegyük és elégedettek legyünk. Az igazit megtalálni nem csak a párkapcsolatunkban lehet, hanem a mindennapi életünkben is a tanulmányainkkal, melyek késõbb a betöltendõ munkakört is behatárolják, ezután pedig a munkahely megfelelõ kiválasztásával. Hiszen akárhogy is számoljuk, életünk nagy részét bizony a bennünket kiválasztott, de ugyanakkor az általunk is választott munkahelyen töltjük. Munkahelyünk nyomot hagy rajtunk, de mi is nyomot hagyunk munkahelyünkön.
Humán grafológus alkalmazása mindkét fél számára megtérül. Ha egy pozícióra a megfelelõ embert választjuk ki, akkor talán mondhatjuk, hogy learattuk a babérokat. Természetesen a megfelelõ ember kiválasztásával esetleg sok emberbõl csalódást válthatunk ki, hiszen nekik ezúttal nem tudtunk megfelelõ lehetõséget biztosítani. De ezzel talán nincs is semmi baj. Minden ember tehetséges valamiben és a kapu nyitva áll, hogy megtalálja azt, amihez igazából tehetsége van. Elutasítás esetén az álláskeresõnek nem elkeseredni kell, hanem tovább keresni, kutatni, hogy a legmegfelelõbb állást találja meg a maga számára. Amennyiben pedig az álláskeresõ – esetleg pályakezdõként – tanácstalan, hogy mely irányba is induljon el, vagy csak egyszerûen szeretné, hogy egy kívülálló világítson rá erõsségeire, szintén kérheti a grafológus segítségét.

Média grafológia
Bármikor, amikor bekapcsoljuk a tévét, vagy rádiót, beleolvasunk egy újságba, vagy akár csak szörfözünk az interneten, nem tudjuk elkerülni a találkozást a reklámokkal, hirdetésekkel. Az eladó célja a meggyõzés, hogy a vevõ ne a versenytárs, hanem az õ termékeit válassza. Ehhez elengedhetetlen, hogy jobb legyen, mint a konkurense, s errõl tájékoztassa és gyõzze meg potenciális vevõit.
A média grafológia a kommunikáció hatékonyságának javítására szolgál pl. arculatkialakítás, vagy reklámkampány. Egy cég számára nélkülözhetetlen a jó reklám, de nem mindegy hogyan reklámozunk. El kell érnünk, hogy a cégrõl és a termékrõl kialakult vélemény a konkurenciától jól megkülönböztethetõ, vonzó, s emlékezetes legyen  Ennek egyik eszköze lehet a reklámszakemberrel és grafológussal való együttmûködés, hiszen a grafológus segítségével ki tudjuk választani a megfelelõ arculatot, például a betûtípust, színt, síkbeli elhelyezést.
Ezáltal a tartalomhoz megtaláljuk a formát. Hangulatosat és egyénit tudunk alkotni, hogy hûen fejezzük ki mondanivalónkat, ezáltal kiválthatjuk a fogyasztóból azt az érzést, és átadhatjuk neki azt az információt, amit igazán szeretnénk!

Erdõs Ildikó grafológus

« Vissza a cikkekhez