Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Nevelési Tanácsadó / Beköszöntő

Nevelési Tanácsadó

A nevelési tanácsadás rovatban az érdeklõdõk segítséget kaphatnak gyermekük (különleges) képességeinek felismerésére, szimbólumok keresésére, értelmezésére vonatkozóan. A grafológián és a rajzok elemzésén keresztül megérthetik gyermekük fejlõdési fázisait. Magyarázatot kaphatnak viselkedésükre, félelmeikre, örökölt tulajdonságaikra.

Segítséget nyújt az önmegismerés folyamatában, feltáratlan adottságaik kibontakoztatásában. Meglévõ potenciálok megtalálásában, tudatosításában és alkalmazásában.
Már az óvodás rajzokon keresztül megfigyelhetõk a gyermekek szellemi, lelki mozzanatai, változásai. Az írott, rajzolt vonalak, ábrák között hamarabb megjelennek a belsõ emóciók jelzései, mint kimondva, megfogalmazva.
Az óvodás korban végzett elemzések lehetõvé teszik a késõbbiekben kialakulható diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, stb. korai felismerését, kezelését. Tanulmányaim ideje alatt kisebbik lányom óvodájában, a Budapest XI. kerületében végeztem kutatást az iskola kezdete elõtt álló gyermekek körében. Rajzaikat vizsgáltam több alkalommal. Ezt követõen személyes beszélgetésre invitáltam a szülõket, ahol megbeszélésre kerültek a rajzokból feltárt információk. Itt tanácsokkal, ötletekkel segítettem a szülõket gyermekük fejlõdésében.
A 3-6 éves kor rajzelemzései után az írás vizsgálatával lehet újabb ismeretekhez jutni gyermekünk fejlõdésével kapcsolatban. Tanulási nehézségek és görcsök feltárásában segíthet az írás vizsgálata. A 7-14 évesek körében fontos információkat tudhatunk meg az új idõszak lelki folyamatairól is. Fény derülhet elfojtott félelmekre, megfelelési, elvárási nehézségekre, önértékelési zavarokra.
Miért jók ezek az elemzések? Általa könnyebben leküzdhetõbbé, megérthetõbbé válnak a kamaszkori viselkedési formák. Sõt, amennyiben ismerjük a probléma forrását, a megoldáshoz is közelebb kerülhetünk. A kamaszkor bizonytalanságai, önismereti zavarok könnyebben áthidalhatóvá, kezelhetõvé válnak, amennyiben feltárjuk okát, keletkezését. Ehhez sok segítséget, rálátást nyújt az írás vizsgálata, a firkák és a rajzok elemzése, így a képzett tanácsadó megfelelõ irányokba tudja motiválni a serdülõ ifjút. Emellett a tanácsadás segítséget tud nyújtani pályaválasztásban is. Ez már az írások vizsgálatán és a személyes beszélgetéseken kívül, speciális pályaválasztási kérdõívek kitöltésével, értékelésével és megbeszélésekkel teszi átfogóbbá a folyamatot.
Nagy örömöt jelent számomra, amikor egy-egy diák egy tanácsadás után örömtõl duzzadtan távozik, megerõsítve önbizalmában. Akadt arra is példa, hogy a gyermek a benne mélyen, titkoltan rejtõzõ vágyát, a tanácsadás során megerõsítetve érezte, majd ezt követõen már nyíltan kimert állni elképzeléseiért.

Kácsándi Regina grafológus
« Vissza a cikkekhez