Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Tartalom
Rákosné Ács Klára

Mûvészetkedvelô családban született: apja Ács Lipót néprajztudós, festônek készült. Lotz Károly és Székely Bertalan tanítványa a fôiskolán, de családalapítása után rajztanárnak szegôdött Szekszárdra, a fôgimnáziumba. Ô volt a Béry Balogh Ádám Múzeum egyik alapítója, Könyvet is írt, Népmûvészeti gyûjtés címmel, ami 1927-ben jelent meg.

Miután kinevezték Pestre, a Nemzeti Múzeum néprajzi osztályára, festôk, szobrászok között élt, és ez a társaság veszi körül Ács Klárát is. Rippl-Rónai József portrét készített róla, a Vörös hajú lány címmel. Férje, apósa építészek voltak, nagybátyja Gábor Dénes, Nobel-díjas tudós, a holográfia feltalálója. Öt évesen zongorista csodagyerek volt, bekerült a Zenemûvészeti Fôiskolára. De nem látott maga elôtt nagy zongorista karriert, ezért az Iparmûvészeti Fôiskolán vendéghallgatóként jelmeztervezést tanult. Jelmezei nagy feltûnést keltettek a budapesti Nagyrevüben, a Gellért Szállóban, a bécsi Hofburgban is.
Gyerekkorától foglalkoztatták a kézírások, de komolyan csak házasságkötése után mélyedt el ebben a tudományban. Elsô mestere Baktay Ervin, majd, 14 éves korától Románné Goldziher Klára magántanítványa lett. 1934-ben tagja lett a Magyar Írástanulmányi Társaságnak, 1985-ben a Magyar Pszichológiai társaságnak.

Jelentôsége a grafológiában

1. Az objektív jellegû tudományos megismerés, és a sajátos módszerû, mûvészi intuíció egységének megteremtése munkásságában.
2. A pszichografológia hazai népszerûsítése.

Munkássága

I. Hosszú ideig tanulmányozta klinikák, rendelôintézetek betegeinek kézírását, és ezzel a betegségek grafológiai felismerésére specializálódott. Érvelése szerint “a központi idegrendszer az egész szervezet egybehangolója, és a szervezet minden elváltozása érinti azt…”. Attól azonban óva intett, hogy gyógyítson a grafológus.

II. Történelmi, irodalmi személyiségek kézírásának elemzése. A fentmaradt kézírásos emlékekbôl rekonstruálta a történelmi alakok személyiségét, ezzel segítve a tudományos viták eldöntését. (Észrevette Karinthy Frigyes kézírásában az agydaganat jelenlétét.)

Mûvei:

Vallanak a betûk: Személyiségek és életutak pszichografológiai megközelítése / Budapest, Magvetô Könyvkiadó, 1985.
A lélek rajzai (Loósz Máriával közösen)
Néhány közismert kortársunk írását elemezte: Csoóri Sándor, Domján László, Egely György, Fülöp Viktor, Göncz Árpád, Makovecz Imre, Polgár László, Tolnay Klári, Tóth János, Polgár Judit.

Cikkei:

Élet és tudomány, 1959
Nemzetközi Textológiai Kollokviumon egy francia nyelvû elôadás szövege, Mátrafüred, 1978
Kritika, 1982. szeptember


A dolgozat forrásai:
Szilágyi Ferenc: Az íráselemzés lehetôségei az irodalomtudományban. Élet és Irodalom, 1971. 31.sz.
Rákosné Ács Klára: Vallanak a betûk, Magvetô Könyvkiadó, Budapest, 1985.

Megjelent a Grfaomogazin 2005./1. számában
Szikora Katalin grafológus hallgató