Nyitólap Magunkról Legújabb szám
 
Grafodidakt
-Szellemi Műhely
-Írásszakértő
-Gyermekrajz-Szimbólumok
-Mentálhigiéné
-Média-Humán
-Oktatás - Szakmatörténet
-Nevelési Tanácsadó
-Színes
-Pszichológia
-Nagyító alatt
-Pantheon
-Mesterségük címere
websas.hu
Nyitólap / Rovataink / Tartalom
Megtalálták az új világ legrégebbi írását

Színes rovatunkban szeretnénk egy új sorozatot indítani, melyben minden alkalommal valami firss tudományos hírrõl, érdekességrõl, színes olvasnivalóról számolunk be. Ezúttal az Informatika és Tudomány címû magazin hírei között bukkantunk egy érdekes információra. Egy eddig ismeretlen írásforma, egyben az amerikai kontinens eddigi legõsibb írásos emléke került elõ egy mexikói ásatás anyagai közül, melyeket kis híján egy útfeltöltési munkálathoz használtak fel.

Az írást tartalmazó 12 kilogramm súlyú kõlap több kerámia, agyag és kõdarabkával látott napvilágot még 1999-ben, és a Mexikói Központi Antropológiai Intézet munkatársai mentettek ki a törmelékek közül az utókor számára. A szakértõk nem tudtak pontos kormeghatározást végezni, mivel nem ismerik a lelet eredeti helyét, így i.e. 900 körülire datálták. Ezzel az írás a valaha felfedezett legrégebbi amerikai emléknek minõsül.

A kõlap egyik oldala üres, a másikon azonban 62 szimbólum látható. Valószínûleg Mexikó elsõ szervezett civilizációja, a mezoamerikai Olmec kultúra alkotása, melyrõl feltételezik, hogy a kõlapon talált írásnál is jóval hamarabb, i.e. 1200-ban fejlesztette ki saját írását, bizonyítékok azonban még nem kerültek elõ. A kutatók úgy vélik, az Olmec kultúra korábbi írásos emlékeit a most talált Cascajalnak elnevezett kõlapnál jóval múlandóbb felületekre, fõként fára vésték.

A korábbi amerikai "csúcstartó" egy zöldkõ szobrocskába és néhány agyagból készült pecsétforma alakzatba vésett írás volt, melyek i.e. 650 környékérõl származtak. A világ más tájain természetesen ennél jóval régebbi példák is léteznek, bár több esetben is vitatkoznak keletkezésük idõpontján. Az egyiptológusok szerint az egyiptomi és az õsi Mezopotámia területén talált felíratok a világ legõsibb írásos emlékei, ezek i.e. 3200-3500 körülre tehetõk. A másik jelölt egy Pakisztánban talált írás, ami szintén elérni látszik az 5500 éves kort, a szakértõk véleménye azonban megoszlik abban a kérdésben, hogy ez valódi írás-e, vagy csak szimbólumok gyûjteménye.

Egy elmélet szerint egy igazi írásnak egy nyelvet kell tükröznie. A most felfedezett írás szintén szimbólumokból áll össze, melyek többsége hasonlít a valós világ tárgyaira, azonban valószínûleg nyelvhez köthetõ, mivel készítõje sorokba rendezte, illetve egyes szimbólumok ismétlõdnek, vélekedik a lelet kiértékelést végzõ Stephen Houston, a Rhode Island-i Brown Egyetem tudósa. A kõtömbre vésett írás jelentése még nem ismert, viszont több szimbólumnak ismerik az értelmezését, mert azok késõbbi Olmec emlékeken is elõfordultak, melyeket már sikerült megfejteni. A mellékelt képen látható 19-es és 20-as jelû szimbólumok együtt például az "uralkodást" jelentik.

A kõtömb azonban több tucat olyan jelet tartalmaz, melyekkel korábban még nem találkoztak, így megfejtése nem akármilyen kihívásnak ígérkezik a szakemberek számára.

Forrás: Internet - Informatika és TudományHírek a nagyvilágból